JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Weather Report. DIG Jazz lyssnar på aktuella skivor.


Weather Report. Joe Zawinul och Wayne Shorter. Foto: Gunnar Holmberg/DIG Jazz@

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica ZetterlundMer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/Återutgivningar
Diggat på skiva!

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Keith Jarrett

Lars Gullin
Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Filip Jers

Goran Kajfes

Daniel Karlsson

Jacob Karlzon

Roland Keijser

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg
Bernt Rosengren
Bobo Stenson

Tonbruket

Magnus Öström
Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Fredrik Norén, tp.SJO

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar
93 skivomslag
med Lars Gullin.

Ovan:

Lars Gullin Quartet

EP med bl a

Rune Öfwerman

En lika förvånande som förnämlig 
dokumentation av en makalös grupp
Weather Report

The Legendary Tapes 1978-81

(Columbia Legacy/Sony, box 4 cd)  
                                                                     

Drygt fyra timmars tidigare outgiven musik med en av jazzhistoriens verkliga supergrupper, Weather Report! Inte nog med det, det handlar om konsertupptagningar gjorda mellan 1978 och 1981, alltså under den period då gruppen stod på sin absoluta topp och då laguppställningen bestod av Joe Zawinul diverse klaviaturer, Wayne Shorter saxofon, Jaco Pastorius el-bas och Peter Erskine trummor. Här och var tillkom även slagverkaren Robert Thomas Jr.

Zawinul och Shorter, som kände varandra väl sedan tidigare, bland annat från Miles Davis In a Silent Way-band, bildade sitt gemensamma Weather Report i början av 1971. Basist i första upplagan var Miroslav Vitous och trumslagare Alphonse Mouzon, och det första albumet, som nådde oss senare samma år, ställde till en hel del debatt och förtjusning. Det hette rätt och slätt ”Weather Report”. Herrar Pastorius och Erskine gjorde entré 1976 respektive 1978, och båda stannade kvar tills dess de bägge kapellmästarna beslutade sig för att möblera om 1982.

Musiken på ”The Legendary Tapes” består uteslutande av konsertupptagningar gjorda i USA, Japan och England. De är inspelade på så kallade referenskassetter, alltså sådana kassetter som musikerna brukar lyssna på i efterhand för att avgöra vad som hade varit bra och vad som eventuellt inte var lika lyckat. I Weather Reports fall hade en alldeles utmärkt man vid namn Brian Risner, som alltid var med på turnéerna och ”körde” ljudet. Han står för de flesta av upptagningarna i albumet. Men ett nummer, Jaco Pastorius ”Continuum/River People”, är faktiskt inspelat av någon i publiken. Men tro för allt i världen inte, att ljudkvalitén är dålig på grund av det just skrivna! Det är den inte – den är fullt godkänd och mer därtill med något enda undantag!

Repertoaren är givetvis den vi vande oss vid under åren kring 1980. Vi får således höra en rad av Joe Zawinuls mästerliga kompositioner, till exempel ”Black Market”, ”Directions”, ”Gibraltar”, ”The Orphan”, ”Night Passage”, ”A Remark You Made” och – givetvis - den ofrånkomliga ”Birdland”, som avverkas i en fullständigt makalös version. Vi känner således igen en rad av låtarna. Men gemensamt för dem alla är, att de inte låter som de gjorde på studioinspelningarna. Här tar man ut svängarna ordentligt och chansar friskt mellan varven. Lite Ellington bjuds vi förstås också på – precis som alltid när Weather Report konserterade. Förutom den obligatoriska ”Rockin´ in Rhythm” får vi höra ett fullständigt lysande Duke-medley bestående av ”Come Sunday” och ”Sophisticated Lady” exekverat av endast de bägge kapellmästarna.

De ovan nämnda kassetterna har sedan de spelades in förvarats hos Peter Erskine, som också har producerat albumet med assistans av Joe Zawinuls son Tony. För mig är ”The Legendary Tapes” 2015 års häftigaste och mest välkomna skivutgåva alla kategorier. Den är en lika förvånande som förnämlig dokumentation av en makalös grupp då den stod på sin absoluta topp. Det här är jazzmusik vars like vi aldrig tidigare hade hört på den tid det begav sig och som vi förmodligen aldrig kommer att få höra igen. 
Jan Olsson


Mer än fem timmr md en av

fusionjazzens inflytelserikaste grupper

Weather Report

Forecast : Tomorrow

(Columbia Legacy)


Weather Reports - ”Forecast : Tomorrow” (Columbia/Legacy) är en liten behändig box som innehåller tre cd, en dvd och en 100-sidig bok. I samarbete med Joe Zawinul och Wayne Shorter har producenten Bob Belden plockat godbitar ur samtliga Weather Reports kommersiellt utgivna plattor. Allt är sorterat kronologiskt och inspelningarna är gjorda mellan 1969 och 1985.


För att få det rätta perspektivet och några av förutsättningarna inför bildandet av alla tiders mest inflytelserika och långlivade jazz-fusion-grupp inleds den första cd:n med några nummer från tiden innan startskottet gick, titelnumret från Miles Davis ”In a Silent Way”, där både Shorter och Zawinul var med, ”Super Nova” med Shorters grupp från 1969 och en snutt av ”Experience in E” med Cannonball Adderleys kvintett, i vilken Zawinul var medlem. För att reta aptiten ytterligare har man också inkluderat en tidigare outgiven version av vardera ”Directions” och ”Nubian Sundance” samt vad man kallar en ”dj logic remix” av Joe Zawinuls ”125th Street Congress”. Hela 37 nummer och nära tre och trekvarts timmes musik har man lyckats pressa in på de tre cd-plattorna! Och alla ”stora” låtar finns givetvis med.


Trots allt godis på de tre cd-skivorna är det ändå dvd:n, som gör det allra största intrycket. På den får vi följa gruppen under ett drygt två timmar långt framträdande i den tyska staden Offenbach (bland alla ställen!). Året är 1978 och laguppställningen är kanske Weather Reports häftigaste någonsin: Wayne Shorter, Joe Zawinul, Jaco Pastorius och Peter Erskine. Alla är på sitt bästa humör, inte minst Pastorius, som det är en fröjd att få se och höra igen. På repertoaren står 18 nummer, bland dem ”Black Market”, ”A Remark You Made” och – givetvis – ”Birdland”. Dessutom bjuds vi på ett medley på Duke Ellingtons ”I Got It Bad” och Lionel Hamptons ”The Midnight Sun”. Bara det!

Jan Olsson 

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR