Artiklar om trumpetaren/kornettisten och kompositören Lars Färnlöf.
Dig!

Startsidan
med jazznyheter


Övriga sidor:

Aktuellt
Jazzhösten 2007
Mälarkalendarium
Diggat på skiva
Artiklar.start
Jazzhistorik
Jazznytt i tryck
Omslagsklassiker
Länkar
Anders Ellman:

Frälst av Lars Färnlöfs musik

Som 18-åring hörde han för första gången Lars Färnlöfs musik. 13 år senare håller kornettisten Anders Ellman igång en sextett som rakt igenom Lars Färnlöfs kompositioner.


 Anders Ellmans. Cecilia Wennerström. Hans Larsson och Sven Larsson.


– Jag råkade köpa en cd med Lars Färnlöf och blev helt frälst. Under en tid var det bara den skivan jag spelade.  

 

Skivan det gäller är Staffan Abeleen & Lars Färnlöf Quintets 1961-66 (Dragon) och den som frälstes var den då 18-årige Anders Ellman, hemmahörande i den lilla västerbottniska byn Bygdsiljum.

 

Det har gått 13 år sedan dess och Anders Ellman bor numera i Nynäshamn. Han studerar till historielärare, men när han flyttade ner hade han dock andra planer.

– Jag hade en dröm att kunna försörja mig som frilansmusiker, men har fått ge upp de tankarna. Däremot kommer jag förstås att fortsätta att spela.  

10-talet Färnlöfkompositioner

Intresset för Lars Färnlöfs musik har Anders Ellman bevarat, det kunde publiken på Glenn Miller Café i Stockholm och vid Nynäshamns jazzlördag konstatera i augusti . Då presenterade han sin nya sextett som ”Plays the Music of Lars Färnlöf”.  Bandets övriga medlemmar är bastrombonisten Sven Larsson, barytonsaxofonisten Cecilia Wennerström, pianisten Maria Kvist, basisten Hans Larsson och trumslagaren Roger Palm. I Nynäshamn vikarierade dock Rolf Jadin för den sistnämnde.


I bandets repertoar finns just nu ett 10-tal Färnlöfkonpositioner, däribland sviten Persepolis (med Farfars Vals), Pia, Not to forget och Juan-les-Pins.

– Det är Sven Larsson som skrivit  alla arrangemang för sextetten, berättar Anders. Sven och jag håller också igång en kvartett, som hittills mest spelat i kyrkor.    

– Lars Färnlöf skrev ju underbart fina låtar, framför allt älskar jag hans Päronet i Montecello. Tyvärr finns det inte så mycket utgivet  på cd, förutom 60-talsinspelningarna har jag bara hittat en med sviterna Heureka och Svit Cachasa (Phono Suecia), Och så har jag lyckats få tag i LPn Sansara.  


Kornetten favoritinstrumentet

I sextetten  spelar Anders kornett, men i sortimentet finns förstås även trumpet och flygelhorn.

– Tycker jag har bäst hittat mitt uttryck i kornetten och tycker också tonen i den fungerar bäst i det här sammanhanget. Jag är förstås också mycket förtjust i Lars kornettspel, där jag har en annan favorit i Thad Jones.    


Innan Anders flyttade till Nynäshamn hann han även tillbringa några  år i Hälsingland där han fick möjlighet att bland annat spela med Hudik Big Band  och trombonisten Kurt Järnberg. I Stockholm har han också tagit privatlektioner för trumpetaren Bertil Lövgren.  Men i  vilka andra sammanhang kan man idag höra Anders Ellman?

– Förutom med kvartetten och den här Färnlöfsextetten  blir det inte så mycket mer. Hoppar in ibland och spelar på Nalen. Lärarstudierna tar just nu nästan all tid, Men jag hoppas förstås att få komma ut på landets klubbar och presentera Lars Färnlöfs musik.        


Gunnar Holmberg

(Artikeln publicerad i DIG Music nr 2/2006) 


Fler artiklar
om Lars Färnlöf:


Lars Färnlöf:

Musik skall också

vara gemenskap!

Hela artikeln


Sansara spränger

musikaliska gränser

Hela artikeln


Lars Färnlöf diggar
Gyllene Skivan-
konkurrenterna
Hela artikeln


Kärleksfull jazzkväll
med Lasse och Red


Konsertrecension

Staffan Abeleen-

Lars Färnlöf

Quintets 1961-66.

Skivrecension


Västerås Jazzpris
till Lars Färnlös minne

Hela artikeln


Lars Färnlöf diggar
Gyllene Skivan- konkurrenterna.

Hela artikeln



Hemsida med diskografi, verkförteckning mm.

www.larsfarnlof.se