För DIG som gillar jazz, blues och improviserad musik

Läs mer om nyheter, musiker och grupper
Tillbaka till startsidan
Aktuellt
Evenemang
Kalendarium
Diggat på skiva
Artiklar
Länkar
Blue House Jazz Orchestra

-ett nytt svensk jazzprojekt!

Blue House Jazz — Konserthusets jazzserie — etablerades under Stockholms Kulturhuvudstadsår 1998. Under de år som gått har stockholmare och tillresande kunnat erbjudas ett femtiotal jazzkonserter.

Konsertserien har också inneburit ett återupplivande av vad som utspelade sig under två årtionden närmast efterandra världskriget, då Konserthuset regelbundet gästades av alla de främsta jazzstjärnorna. På den tiden arrangerades konserterna av utomstående arrangörer som hyrde in sig i Konserthuset.Idag är det Konserthuset som står ansvarigt för konserterna.


Ett starkt varumärke

Konserthuset går nu ytterligare ett steg och bildar Blue House Jazz Orchestra . –Jazzen är en konstform som har vuxit sig mycket stark i Konserthuset, säger konserthuschef Stefan Forsberg. Nu vill vi utöka vårt ansvar för denna genre också genom bildandet av ett högklassigt storband, som kan matcha den höga konstnärliga nivå som Kungliga Filharmonikerna står på. Jag vill i dessa sammanhang lyfta fram Konserthusets vice vd Rolf Österholm, som utvecklat Blue House Jazz till ett mycket starkt varumärke.

Som orkesterledare har Konserthuset valt ut två av Sveriges allra främsta unga jazzpersonligheter, saxofonisten Magnus Lindgren och trumpetaren Peter Asplund, som båda har erfarenhetet av att leda storband. Magnus vann exempelvis Orkesterjournalens Gyllene Skiva 2001 med sin storbandskiva Paradise Open. Samma utmärkelse har Peter just tilldelats för sin kvartett-cd Lochiel´s warning, som alltså bedömts som 2004 års bästa svenska jazzskiva.
Bandmedlemmarna hör också till landets främsta musiker och har engageras för att punktvis samlas under namnet Blue House Jazz Orchestra.

Debuten äger rum vid en evenemangskonsert i Konserthuset fredagen den 22 april. För debutkonserten ha valts att utforma en hyllning till Count Basie Orchestra, med arrangemang som visar dess utveckling genom decennierna. Kommande konserter för Blue House Jazz Orchestra i Konserthuset är den 27 november 2005 och den 12 maj 2006.

John Nugent frontfigur

I den mindre konstellationen Blue House Jazz All Stars får olika musiker tillfälle att mötas under jamsessionliknande former. Formatet ger musikerna chansen att blomma ut, repertoaren är mestadels baserad på standardlåtar. Oftast kommer någon internationellt etablerad storhet att stå i centrum, som fallet var i somras, då Blue House Jazz All Stars hade ”smygpremiär” på Stockholms Jazzfestival med trumpetesset Jon Faddis.

Vid Blue House Jazz All Stars konsert i Konserthuset den 22 april blir centralfiguren i stället tenoristen John Nugent, som då även ingår i storbandets saxsektion. Han är bland annat verksami Woody Herman Orchestra, men i svenska jazzkretsr dock mest känd som konstnärlig ledare för Stockholm Jazz Festival.

Efter den 22 april kommer Blue House Jazz All Stars närmast att höras den 17 juli under ”Sommar 05 i Konserthuset”.

Blue House Jazz Orchestra
Orkesterledare
Peter Asplund trumpet
Magnus Lindgren saxofon och flöjt

Johan Hörlén altsaxofon
Magnus Blom altsaxofon
John Nugent tenorsaxofon
Klas Toresson tenorsaxofon
Alberto Pinton barytonsaxofon
Fredrik Norén trumpet
Patrik Skogh trumpet
Karl Olandersson trumpet
Magnus Torell trumpet
Olle Holmqvist trombone
Karin Hammar trombone
Dicken Hedrenius trombone
Anders Wiborg bastrombone
Mathias Algotsson piano
Martin Höper bas
Rune Gustavsson gitarr
Johan Löfcrantz-Ramsey trummor

Blue House Jazz All Stars

Johan Hörlén altsaxofon
John Nugent tenorsaxofon
Daniel Tilling piano
Martin Höper bas
Gustav Lundgren gitarr
Sebastian Voegler trummorMagnus Lindgren

Peter AsplundJohn Nugent