JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Lars Sjösten. DIG Jazz presenterar pianisten och kompositören Lars Sjösten
Lars Sjösten:

En av våra mest

förgyllda musikanter

Pianisten och kompositören Lars Sjösten avled 19 oktober 2011. I början av 60-talet kom han till Stockholm, där han tidigt fick kontakt med musiker som Lars Gullin och Eje Thelin. På legendariska jazzklubben Gyllene Cirkeln blev Lars mycket efterfrågad och kom att spela med en rad  internationella profiler, som Dexter Gordon, Art Farmer, Donald Byrd, Don Byas, Johnny Griffin, Sonny Stitt  och många andra.


Lars är flitigt representerad på skiva, såväl med egna grupper som med svenska och internationella artister. Ett nära samarbete hade han exempelvis med Lee Konitz, som bl a resulterade i skivorna "Friends" och "Dedicated to Lee" ( båda Dragon). Han finns även med på ett stort antal skivor som fått Orkesterjournalens Gyllene Skiva, den första 1964 då han medverkade på Lars Gullins "Portrait of My Pals" och senare med egna "Select Notes" 1981 och "Roots and Relations" 1989. I många år var han också medlem i sextetten Jazz Incorporated som tilldelades Gyllene Skivor 1980 och 1982


1969 fick Lars ta emot det allra första Jan Johanssonstipendiet och han var också den förste som 1997 utsågs till Lars Gullinstipendiat. Christer Boustedtpriset 2006 är ett annat exempel på uppskattningen för hans många och betydelsefulla insatser.

Lars Sjösten föddes i Oskarshamn 7 maj 1941 och blev alltså 69 år..
Lars Gullin och Lars Sjösten. Foto:Gunnar Holmberg//DIG Jazz©Lars Sjösten

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Putte Wickman

Arne Domnérus


Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Gunnar "Siljabloo" NilsonDiggat

på skiva

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

TonbruketVärdefull påminnelse

om ett stort konstnärsskap

Lars Sjösten

Early
(Dragon)


Lars Sjöstens pianospel präglas av ett ljust harmoniskt skimmer. Inte för inte har det långa samarbetet med Lars Gullin satt en prägel. En påminnelse om Lars konstnärskap är verkligen befogad, tyvärr hörs han inte så ofta idag av olika anledningar. Early som bland annat innehåller materialet från LP:n Gutår ! från 1972 och utökad med inspelningar från Sveriges Radio 1970 är en väckarklocka. Ett intagande porträtt har tecknats av Lars. Hans kompositioner blandas med melodier från Lille-Bror Söderlund, Lars Gullin, Lars Färnlöf, Georg Riedel, Cornelis Vreeswijk, Bo-Göran Edling och Carl-Henrik Norin. Det är alltså svenskt helylle som används - det håller med råge.

Bland spelarna märks basisten Sture Nordin som är med på alla skivans spår utom ett och trumslagaren Nils-Erik Slörner. De ingår i tre nummer med Putte Wickman inlånade från skivan Svenskblandning som spelades in 1970 av Gazell. Tillstöter gör organisten Bengt Lindqvist i Fredriks Blues - Lars spelar då el-piano. Skivans meste trumslagare är annars Fredrik Norén. I enstaka nummer hörs barytonsaxofonisten Gunnar Bergsten och trumpetaren Bertil Löfgren. Till detta skall läggas vokaltrion Dolls samt Bjarne Nerem som sjunger[!] med tjejerna i Gutår. Sviten De Röda Bilarna, som görs på trio, är inspelad i samband med att Lars blev den första mottagaren av det då nyinstiftade Jan Johansson-stipendiet. Hans personlighet och känsliga sinnelag visas tydligt. Vispkompet från Fredrik skall också nämnas.


Den här tillbakablicken är tillfredsställande på alla vis med bra arrangemang och solistiska toppar. Förhoppningsvis kommer även andra inspelningar med Lars från vinyleran, det finns att ta av, att också släppas på cd.
Göran Ols
on

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR