JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Toots Thielemans. DIG Jazz om musiker och grupper.


Toots Thielemans.. Múnspelare, gitarrist, visslare mm. Foto: Gunnar Holmberg/DIG Jazz©

Toots Thielemans, född 29 april 1922, avled 22 augusti 2016

Toots Thielemans: En stor

glädjespridare tackar för sig!

Nyligen droppade det ner ett mail från Belgien, som berättade att landets störste glädjespridare genom alla tider, Jean Baptiste Frederic Isidor Thielemans, alltså Toots, hade bestämt sig för att lägga munsoelet på hyllan. Han var kontrakterad för en konsert i Antwerpen i nästa månad men hade, efter moget övervägande, bestämt sig för att tacka nej. (Artikel publicerad i april 2014) 

”Jag orkar helt enkelt inte längre med en hel konsert på den nivå jag själv önskar, och jag vill inte göra min publik besviken”, konstaterade Toots.
 
Det var i april 1950 som vi svenskar för första gången fick upp ögonen, eller snarare öronen, för den alltid lika glade spelmannen från Bryssel. Då var han på besök hos oss för första gången, som medlem av Benny Goodmans septett. Publiken jublade över hans svängiga gitarr- och munspelsimprovisationer och Topsy Lindblom på Nalen engagerade honom omedelbums för ett fyra veckors långt gästspel. Det blev fyra månader istället! 1952 stack så Toots till USA, där han anställdes av George Shearing i vars sextett han blev kvar i sex år. Det var hos Shearing han började vissla också. ”Till en början var det bara på skoj” berättade han för mig för några år sen. ”Det dröjde ända till 1959 innan jag vågade göra det på skiva.”
 
Sedan blev det åtskilliga Sverigebesök för Toots. Så många att vi så småningom började betrakta honom som svensk. Och det blev förstås inte sämre av att han lärde sig tala hjälplig svenska och brukade kalla sig Totte Thielgren emellanåt. En låt som för alltid, mer än alla andra, kommer att förknippas med Thielemans är ”Bluesette”. "

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Putte Wickman

Arne Domnérus


Harry Arnold

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.

Skivnyheter
Mer än 700 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Internationell jazz

Klassisk jazz

Historia/Återutgivningar


Diggat Special

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket

"Den kom till 1959 och kunde höras första gången i Hasseåtage-revyn ”Hålligång på Berns”. Till att börja med kallade Toots melodin ”Bluette”, alltså utan ”s”. Men Tage Danielsson sa, att den skulle heta ”Bluesette”, med ”s”, och så blev det. Ibland, speciellt när Monica Zetterlund sjöng den, fick den också heta ”Bedårande sommarvals”. Kärt barn har många namn.
 
Men nu har alltså Toots Thielemans, som fyller 92 om ett par veckor, bestämt sig för att bli pensionär. Det unnar vi honom naturligtvis gärna, även om vi tycker att det är synd att inte få se och höra honom framträda mer. Men han finns ju, som tur är, på skiva. Och i minnet!
 
Till sist en liten historia, som lär vara alldeles sann och som jag inte vill undanhålla er. När Toots skulle köpa en bostad i New York (han är faktiskt både belgisk och amerikansk medborgare) stegade han in på ett bankkontor för att fixa till några lån. ”Vad sysslar ni med då?” undrade banktjänstemannen, som inte hade en aning om vem den lille belgaren var. ”Jag spelar munspel”, sa Toots sanningsenligt. ”Men gör ni inget annat?”, frågade bankgubben något förvirrad. ”Jo, jag visslar också” svarade Toots glatt.
Jan Olsson

(Krönikan först publicerad i Skånska Dagbladet 5 april 2014)

Toots Thielemans

Monica Zetterlund

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR