JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
DIG Special om trumpetaren/kornettisten och kompositören Lars Färnlöf.


Red Mitchell och Lars Färnlöf på Västerås Konstmuseum. Foto: Gunnar Holmberg/ DIG Jazz©


Kärleksfull jazzkväll med

Lars Färnlöf och Red Mitchell

Kommunikation är ett svensk ord som Red Mitchell gjort till sitt. "Communication¨ är det snarlika engelska utrycket och också namnet på de grupper Red då och då sätter samman.


Att kommunicera med sin musik har blivt Red Mitchells mission och i går kväll på Västerås Konstmuseum fick en högst mottaglig publik en kärleksfull lektion i vad han menar. Red har nämligen den unika gåvan att bara genom att röra vid sin bas eller sitt piano fånga upp lyssnarna och sedan också behålla deras intresse.


Den här kvällen hade han minsann också god hjälp, duopartnern Lars Färnlöf är ett jazzbarn i samma anda och när de två vännerna möts uppstår helt underbara saker. Det har också påpekats flera gånger denna höst, Lasses trumpet- och flygelhornspel är enastående fint.


I ballader som Body and soul och Like someone in love spelar Lasse med en känsla och närhet som ibland för tankarna till Chet Baker. Men det är ingen tvekan om att det är Lars Färnlöf som spelar. Tonen, fraseringen - allt är hans eget.


Såväl Red som Lasse är vidsynta musikanter som tar till sig av det mesta som händer i musikväg. Men man tar även vara på varje chans att hylla jazzens stora, som när Red med sin Big´n the Bear ger sitt tack till 30 -och 40-talets stora basrevolutionärer Walter Page och Jimmy Blanton. Eller när han spelar piano i Fats Wallers anda i Simple isn´t easy.


Märkligt nog bjöds det ingen Färnlöf-komposition denna kväll. Däremot fick han igenom sin begäran om en egen avdelning för Red, där denne helt på egen hand sjöng några av sina kompositioner. Och man förstår att Reds låtar blivit många sångerskors favoriter, The Sun and the Water och What I Am för att nu bara ta två exempel. I den sistnämnda melodin kunde förstås inte Lasse låta bli att hoppa med och leka.


Det är fascinerande att höra Red framföra sina kompositioner till eget pianospel. Och som basist är han helt unik. Med sin sjungande, bärande ton stöttar och sporrar han hela tiden sina medspelare. I solospelet känns inte en ton onödig, ovanligt idag när basen blivit ett instrument för de allra mest mångfingrade och flyhänta.

Text och foto: Gunnar Holmberg

(Recension i Vestmanlads Läns Tidning (VLT) i november 1986)

 

Fler artiklar
om Lars Färnlöf:

Lars Färnlöf:

Musik skall också

vara gemenskap!

Hela artikeln


Sansara spränger

musikaliska gränser

Hela artikeln


Sansara Music Band
Skivrecension


Lars Färnlöf diggar
Gyllene Skivan-
konkurrenterna

Hela artikeln


The Village Band:

Inget vanligt husband
Hela artikeln


Staffan Abeleen-

Lars Färnlöf

Quintets 1961-66.


Skivrecension


Västerås Jazzpris
till Lars Färnlöfs minne

Hela artikeln


Anders Ellman:

Frälst av Lars
Färnlöfs musik.

Hela artikeln


Hemsida med diskografi, verkförteckning mm.

www.larsfarnlof.seRed Mitchell och Lars Färnlöf kom att samarbeta i många olika sammanhang under alla de år Red tillbringade i Sverige

Red kom hit 1968 och blev kvar till strax före son bortgång i USA 1992.


På skiva finns flera exempel på samarbetet;

Club Jazz 2 (SR Records), inspelad 1970, rymmer en LP-sida med Staffan Abeleen-Lars Färnlöf Quintet. där de övriga är Björn Netz, Red Mitchell och Fredrik Norén.


Lars Färnlöfs Heureka, inspelad 1969, med Sveriges Radios Symfoniorkester och jazzgrupp, samt Svit Cachasa, inspelad 1973, med Radiojazzgruppen och Staffan Abeleen Quintet finns numera på cd (Phono Suecia). På båda verken hanteras basen av Red Mitchell.


Sweet Alva (Odeon), spelades in av Staffan Abeleen Quintets

1974. Två av medlemmarna i de olika konstellationerna är Lars Färnlöf och Red Mitchell.

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Gunnar "Siljabloo" NilsonKlassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.


JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR