JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
DIG Special om trumpetaren/kornettisten och kompositören Lars Färnlöf.

The Village Band:

Inte vilket husband som helst!

The Village Band 1989.

Bobo Stenson, Lars Färnlöf, Joakim Milder, Göran Klinghagen. Palle Danielsson och Rune Carlsson.


Musikhuset Village i Västerås är inne på tredje året. Klubbens jazzstolthet är Village Band, det namnstarka husbandet där trumpetaren och hemmasonen Lars Färnlöf är omgiven av fem  av sina favoritmusiker.

 

 Kärnan i Village utbud är nutida, aktuell jazzmusik och praktiskt taget allt som presenteras har rötterna i jazz och blues. Men man blandar ”smal” jazz med publikdragande kvalitetsartister vilket bidar till en trogen publik och stabil ekonomi.

 

Klubbens stolthet är The Village Band, ett husband som i högsta grad står på egna ben. Hemmasonen Lars Färnlöf spelar trumpet, Joakim Milder tenorsax, Göran Klinghagen gitarr, Bobo Stenson piano, Palle Danielsson bas och Rune Carlsson trummor.  

 

Village drivs av den ideella föreningen Musik Med Mera, vars ordförande Lennart Nilsson är mannen bakom The Village Band.

– När jag och Lars Färnlöf satt och planerade för ett husband sommaren 1988 hade vi fyra man på önskelistan. Alla ställde upp; Bobo, Palle, Göran och Rune. Ny för den här säsongen är Joakim Milder som i höstas gjorde sina första kvällar som ordinarie medlem. Jag tror också att jag talar för hela bandet  när jag citerar Joakim efter hans senaste framträdande. ”Det här är inget jobb – det är bara ett nöje.”          

 

Ambitionen har varit att varje gång bjuda på en extra solist. Och det var som en sådan Joakim kom med i bandet.  De övriga gästerna har varit Lena Willemark, Nils Landgren, Eje Thelin,  Louise Hoffsten, Håkan Broström och Leroy Lowe. Kvällarna när den sistnämnde fanns på plats tog Rune Carlsson istället ett fast grepp om sångmikrofonen.

 

Louise Hoffsten fick bandet att tända till

The Village Band tycks framför allt ha fattat tycke för sångare och sångerskor. När Louise Hoffsten gästade fick man till och med en på köpet. Annika Skoglund, fd Opposite Corner, hade tidigare på dagen sjungit med Krister St. Hill i Västerås Konsertsal och fanns på Village som gäst. Men kunde inte låta bli att hoppa med i en låt och lovade på stående fot att återkomma. Annika har ju annars sina mesta sångliga åtaganden inom andre musikgenrer.

 

Över huvud taget blev kvällarna med unga rockidolen Louise Hoffsten lyckade och festliga. Respektlöst och härligt satsande Louise har massor av jazz –och blueskänsla  och fick hela bandet att tända till lite extra.

 

Nils Landgren stor Villagefavorit

I höst har Nils Landgren varit reprisgäst. Han är en stor Villagefavorit,  som alltid drar fullt hus. Nu trivs dessutom Nils och Villagebandet förträffligt tillsammans och förutom att han spelar utsökt trombon är han en synnerligen hörvärd sångare.

 

Nästa höstgäst är danska slagverkaren Marilyn Mazur och Lennart Nilsson och bandet är också  i full gång att diskutera kommande säsongs gästsolister. Och förstås också repertoar.  Förutom Lars Färnlöf har man med  Joakim Milder fått tillgång till ytterligare en spännande kompositör.  Och eftersom varje veckoslutsspelning omfattar minst två kvällar plus en repetitionsdag finns dessutom goda möjligheter att förnya repertoaren.

 

Förhoppningen är att The Village Band får fler spelningen ute i landet, en är bokat för Great Jazz Club i Linköping. Och så finns planer på skivinspelning.


Text och foto: Gunnar Holmberg

(Texten publicerades  i Orkesterjournalen nr 11/1989

 

Fler artiklar

om
Lars Färnlöf:


Lars Färnlöf:

Musik skall också

vara gemenskap!

Hela artikeln


Sansara spränger

musikaliska gränser

Hela artikeln


Sansara Music Band
Skivrecension


Lars Färnlöf diggar
Gyllene Skivan-
konkurrenterna

Hela artikeln


Kärleksfull jazzkväll
med Lasse och Red


Konsertrecension

Staffan Abeleen-

Lars Färnlöf

Quintets 1961-66.

Skivrecension


Västerås Jazzpris
till Lars Färnlöfs minne

Hela artikeln


Anders Ellman:

Frälst av Lars
Färnlöfs musik.

Hela artikeln


Hemsida med diskografi, verkförteckning mm.

www.larsfarnlof.se


Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Gunnar "Siljabloo" NilsonKlassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.


JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR