JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Anders Bergcrantz. DIG Jazz om aktuella svenska musiker och grupper.
About Time för Anders Bergcrantz!

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian BuczekAnders Bergcrantz tilldelades Orkesterjournalens Gyllene Skiva 2007 för sin cd About Time. Här hyllas han på Faching, Stockholm av jazzradiochefen Lars-Göran Ulander.
Trumpetaren Anders Bergcrantz är en av våra internationellt mest meriterade jazzmusiker. Men denna höst är han  framför allt aktuell för sin nya, svenska kvintett-cd About Time, som faktiskt är hans första egna  skivutgåva på åtta år

–Men det kommer inte att dröja lika länge till nästa skiva, lovar Anders.


Anders Bergcrantz har under sin snart 25-åriga musikkarriär skapat sig ett stort internationellt jazzrykte. Framför allt har hans samarbete med amerikanska toppmusiker, såväl här hemma som i USA,  uppmärksammats och hyllats. Ett av många påtagliga exempel är skivan In this together (Dragon), som 1995 belönades med OrkesterJournalens (OJ) Gyllene Skiva. Kvartettmedlemmarna var pianisten Richie Beirach, basisten Ron McClure och trumslagaren Adam Nussbaum. Men redan 1992 hade han med samma trio, kompletterad med tenorsaxofonisten Rick Margitza, spelat in Live at Sweet Basil (Dragon) i New York.

 

När DIG får telefonkontakt med  Anders för att prata om hans färska cd About Time (Stunt Records) befinner han sig i London för en inspelning producerad av Mike Gibbs och med musik av kompositören och barytonsaxofonisten Issie Barratt. Liksom vid tidigare besök i England och Skottland är han även engagerad som gästlärare i olika jazzsammanhang.

 

About Time är faktiskt Anders första egna skivutgivning på sju år! Den förra, Twenty-Four Hours (Dragon), kom ut hösten 1999  och lanserade bland annat pappa Sven Bergcrantz som kompositör och pianist i två nummer.

 

Idealisk skivinspelning

Förutom Anders på trumpet hörs på nya skivan trombonisten Vincent Nilsson, pianisten Jacob Karlzon, basisten Lasse Lundström och trumslagaren Lennart Gruvstedt, musiker som Anders spelat tillsammans med i många sammanhang. Ja, Lennart Gruvstedt var till och med trumslagaren på Anders debut-LP Opinions (Dragon), som kom 1985.

 

Men varför har vi fått vänta så länge på About Time?

-– Jag har haft så mycket annat att göra och har heller inte varit speciellt intresserad av att gå in i studion, berättar Anders. Men för några år sedan fick jag tillbaka suget, inte minst tack vare önskningar från lyssnare och journalister världen över. Och så passade det så bra i samband med den omfattande turnén jag fick göra med kvintetten våren 2006. Vi fick också tillfälle att göra inspelningen under idealiska förutsättningar. Vi hade klarat av halva turnén och bandet var verkligen samspelt och tajt och samtidigt fullt av energi. Vi är verkligen nöjda med resultatet.     

 

Skivan ges ut av danska Stunt Records. Vad är anledningen att det blev ett dansk skivbolag?

– Tanken var att jag skulle skicka ut inspelningen till flera bolag och testa intresset och så råkade den gå först iväg till Stunt. Jag hade väntat mig en lång procedur, men två dagar efter det att jag postat paketet kom beskedet att man önskade ge ut plattan. Jag fick sedan reda på att beslutet tagits en timme efter att ha lyssnat igenom musiken. Eftersom jag kände till Stunts kunnande och resurser, inte minst när det gäller distributionen, var det bara att slå till.      

 

Hyfsad storbandsmapp

Turnén våren 2006 ligger alltså till grund för den nya skivan. Men redan 2004 gjorde Anders en uppmärksammad kvintetturné, men då med bland annat tenorsaxofonisten Billy Harper och trumslagaren Billy Hart. Vi som hade förmånen att höra den kvintetten live har länge hoppats att det även skulle komma en skiva, eftersom ett antal av konserterna spelades in.  Men den kom aldrig, varför?

– Tyvärr har inte Caprice, som ligger på inspelningen, och Stunt, som vill ge ut skivan, kunnat komma överens. Men förhoppningsvis gör man det, eftersom musiken verkligen är värd att nå ut.     

– Men i vilket fall kommer det inte att dröja åtta år innan jag släpper nästa cd. Jag har inga definitiva planer, det kan bli med helt nya musiker men kanske också med den nuvarande kvintetten. Vi är ett gäng som trivs verkligt bra tillsammans.   

 

Kan det till och med bli fråga om en egen storbandsplatta? Du har ju under åren jobbat i flera olika storbandssammanhang, bland annat många år i Tolvan Big Band och så sent som i våras med Bohuslän Big Band.

– Jag börjar faktiskt få ihop en hyfsad, egen storbandsmapp som jag har med mig när jag gästar olika orkestrar som solist. Det är egna kompositioner och Lasse Lundström och min fru Anna-Lena Laurin svarat för arrangemangen.        

 

Kanon och kul med Ed Thigpen

Anders Bergcrantz är en efterfrågad solist, även internationellt. Den här aktuella novemberinspelningen i London är bara ett exempel. Men vad är mer på gång den närmaste tiden?

–I februari skall jag ut på turné med trumslagaren Ed Thigpens kvintett, med tenorsaxofonisten Tomas Franck, pianisten Kasper Villaume och basisten Jesper Bodilsen. Ed fyller 78 år i december men är fortfarande i högsta grad ”still going strong”. Han är efterfrågad över hela världen och bandet är kanon och kul att spela med.  Sedan skall jag för första gången gästa Thailand, det blir med en dansk kombination. Och så räknar jag med att det blir en ny turné i vår med egna kvintetten.      

 

Mer hinner inte Anders Bergcrantz berätta om sina kommande planer eftersom Mike Gibbs knackar på hotelldörren. Det är nämligen dags att ge sig iväg för en sen söndagsrepetition inför veckans skivinspelning i London. 

Text och foto:Gunnar Holmberg 

 


Anders Bergcrantz
första skiva (1985):

LPn Opinions (Dragon)
Anders Bergcrantz Quintet med Ove Ingemarsson,
tenorsax. Anders Persson,
piano, Stefan Bellnäs, bas,
Lennarf Gruvstedt, trummor.Anders Bergcrantz

Gyllene Skiva (1995)
In this together
(Dragon)
vann OrkesterJournalens (OJ) Gyllene Skiva 1995.
Anders Bergcrantz Quartet med Richie Beirach, piano, Ron McClure, bas, Adam Nussbaum, trummor.Anders Bergcrantz
senaste skiva (2007)

About Time (Stunt Records). Anders Bergcrantz Quintet med Vincent Nilsson, trombon, Jacob Karlzon, piano, Lasse Lundström, bas, Lennart Gruvstedt, trummor.

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR