JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ JAZZBÖCKER PORTRÄTT PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Joakim Simonsson. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper


Joakim Simonsson. Foto: Anna Simonsson

Artiklar om

musiker och grupper:

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Arne Domnérus

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Harry Arnold

Helge Albin

Håkan Broström

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Lionel Hampton

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund

Nils Berg

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Henrik Wallin

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Roberta Gambarini

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker


Open Trio

Colors,

debutskivan 2003 med

Joakim Simonsson piano

Per-Ola Landin bas

Daniel Olsson trummor.

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Lars Färnlöf

Börje Fredriksson


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.


DIG Jazz!

Startsidan med
jazznyheter


Andra sidor

Aktuella evenemang
(festivaler, turnéer mm)
Klubbjazz
Mälarkalender
Jazznyheter
Nytt om band
Diggat på CD
Diggat på DVD
Jazzporträtt
Jazzens prisvinnare
Jazznytt i tryck
Jazzklippet
Jazz i bild
Klassiska skivomslag
Länkar


Mer är 500 vinnare
av jazzens priser
och utmärkelser

Joakim Simonsson en "slow jazzstarter":

Men nu är det full fart

på hans jazzverksamhet

Pianisten och kompositören Joakim Simonsson är en av dagens mest intressanta, unga jazzprofiler. Jazzen kom in rätt sent i hans musikliv, men idag hörs han i de mest mångskiftande sammanhang.

Dessutom driver Joakim det spännande skivmärket Found You Recordings, med utgivningar av bl a Paavo. Nina de Heney, Nils Janson, Emil Strandberg, The Country och egna Open Trio.

Efter avslutade fyra år på Kungl. Musikhögskolan bor numera Joakim, född och uppvuxen i Umeå, med sin familj strax utanför Bollnäs.

Egen pianotrio, frijazz på duo, 50-talssväng med Charleston Sisters, flitigt anlitad ackompanjatör och fräsch nutida jazz med The Country.

Ja, man kan höra Joakim Simonsson i de mest varierade musiksammanhang. Och man tror sig förstå hans mångsidighet när man får veta att han föddes och växte upp i jazzstan Umeå. Med en mycket aktiv jazzklubb och en årlig och uppdaterad internationell jazzfestival. För det är klart att den miljön måste ha satt sin prägel på en ung jazzpianist..

 

Men Joakim ställer inte alls upp på den tolkningen.

– Jag hade praktiskt taget ingen kontakt med jazzlivet i Umeå under gymnasie- och första musikstudieåren. Kan nog påstå att jag levde i en helt egen ”bubbla” och var mest insnöad på fusion, som Yellow Jackets, Weather Report och Brecker Brothers.        

 

Joakim berättar att den mera ursprungliga jazzen kom in i hans musikliv först när han började på folkhögskolan i Bollnäs, som dock inte var något genomtänkt studieval.

– Nej, det var mera av slump. Det var någon bekant som tipsade om det var bra där –och det var det. Utmärkta lärare och fin miljö.    

– Men mötet med de övriga på folkhögskolan blev en chock. Jag fick en känsla av att alla hade en gedigen jazzbakgrund och kände till allt om olika musiker och stilar. Men jag kunde ingenting alls. Så jag låste in mig och lyssnade och övade.       

–När jag på det här sättet kom i kontakt med jazzens profiler hittade jag förstås nya, egna favoriter. Keith Jarrett var väl den pianist jag mest fastnade för  och speciellt blev jag förtjust i  hans europeiska kvartett med Jan Garbarek, Palle Danielsson och Jon Christensen.    

– Sedan hade jag lite annorlunda ingångar till den för mig nya musiken. En vändpunkt när det gäller John Coltrane kom först när jag tyckte mig höra att han spelade som Mike Brecker!    

 

Kantor i Eskilstuna

Joakim är nöjd med sina två år på Bollnäs Folkhögskola, där han också 2000 kom att bilda trion Saga med basisten Pär-Ola Landin och trumslagaren Daniel Olsson. 2003 släppte man debutskivan ”Colors”, som 2008 följdes av ”Goodbye Everytime”. Men då under det nuvarande namnet Open Trio.  Förutom skivorna har trion turnerat i Tyskland, Polen och Skottland och förstås också spelat på en hel del svenska klubbar.

 

Keith Jarrett blev alltså en tidig pianoinspiration, men Joakim nämner också gärna Esbjörn Svensson

– Ja, bland annat tog jag på mig att vara ”chaffis” åt Esbjörn Svensson och trion, som förstås också var också var en stor musikalisk förebild.       

 

Efter Bollnäsåren flyttade Joakim till Stockholm och sökte in till Kungl. Musikhögskolan, men kom inte in, Nästa anhalt blev istället Eskilstuna och ett jobb som kantor i Fors församling. Vilket dessutom mynnade ut i lite andra musikprojekt. I ett klipp ur tidningen Folket kan man under rubriken ”Fullt ös på premiär –svängig tedans” läsa om hur församlingsborna tog sig en svängom till tonerna av jazzbandet Just Friends. Och för initiativet under fastan svarade kyrkoherden Mats Sélen och unge kantorn Joakim Simonsson. Och Joakim hade även stor del i andra kyrkliga musiksatsningar..

Fyra år på Musikhögskolan

Betydelsefullt under Eskilstunatiden blev mötet med musikbibliotekarien, saxofonisten och basklarinettisten Stefan Wistrand, som även är drivande i musikföreningen Memento. Ett alternativ till Eskilstuna Jazzklubb med framför allt frijazz och annan nutida improviserad musik på programmet.

 

Samarbetet med Stefan resulterade i frijazzduon Two Sounds Ensemble, som 2004 kom med första cdn ”Inversions” och fem år senare  med ”Fictions”. I Orkesterjournalen 3/2009 konstaterar recensenten Jörgen Östberg att ”Skivan hör till vårens absoluta toppar!” Och definierar musiken som ”lågmäld improvisationsmusik med drag av modern klassisk musik”.  

 

Ett andra försök att komma in på Kungl. Musikhögskolan lyckas bättre och 2005 skrev Joakim in sig på den fyraåriga pianoutbildningen  Där han under åren hade tillgång till lärare som Ove Landin, Fredrik Ljungkvist, Alvaro is Royas och Joakim Milder.

 

Tidigt under studieåren formades gruppen Pidgin med de två Joakimarna Simonsson och Milder, Pär-Ola Landin bas, Daniel Olsson trummor och Thomas Opava slagverk. Förutom en hel del spelningar på landets klubbar resulterade samarbetet i cdn ”When we still belived in magic”.


Höstturné med The Country

Just nu är Joakim speciellt aktuell med The Country med tenorsaxofonisten Fredrik Nordström, gitarristen Alex Simm, basisten Palle Sollinger och trumslagaren Johan Käck. Gruppen kom i våras med debutskivan, som tagits emot mycket väl av landets jazzskribenter.

–Vi siktar på en turné med The Country i höst, säger Joakim, som också har andra projekt på gång. Ett är gruppen Ictus, som tar sig an  klarinettisten och saxofonisten Jimmy Giuffre´s triomusik. Övriga medlemmar är Per Wallmyr klarinett, Patric Thorman bas och Magnus Vikberg trummor.

Men hur kom du i kontakt med Jimmy Giuffre?

– Paul Bley är en av de pianister som jag lyssnat på alldeles speciellt och förutom allt han gjort solo, på duo ch trio ingick han också i några av Giuffres triokombinationer. Vi har gjort en del spelningar i Stockholm, Oslo och Berlin. men hittills har det inte varit aktuellt med någon skivinspelning.


Two Sounds Ensemble

Fictions

Stefan Wistrand

Joakim Simonsson
Pidgin

When we still

belived in magic

Joakim Milder, Joakim
Simonsson, Pär-Ola Landin,
Daniel Olsson, Thomas Opava.

15 utgåvor på egna skivbolaget

Men när det blir dags har i vilket fall Joakim ett skivbolag han kan rekommendera och som med säkerhet är intresserat av en utgivning.  Found You Recordings heter det och en av männen bakom skivbolaget är Joakim Simonsson. De andra är Joakims bror Andreas och basisten Patric Thorman.

– Andreas hade startat märket, som dock varit vilande under lång tid. Men 2005 tyckte vi att det var dags att ge det nytt liv och sedan dess har det kommit 14 utgåvor och fler är på gång. Närmast på tur är en andra skiva med trumpetaren Nils Jansons kvartett. I våra speciella ”Improvised Serie” är också inplanerad en skiva med basisten Nina de Heney.

Samtliga skivor som hittills nämnts i artikeln är utgivna på Found You Recordings. Bland de övriga kan nämnas Wildbirds & Piecedrums skivdebut ”Hartcore”, Davis Stackenäs ”Separator”, Paavos senaste ”Cançó del Paó”, och Fredrik Nordströms ”Mayday” med Palle Danielsson och Fredrik Rundqvist.. 


The Country

Fredrik Nordström. Alex

Simm. Joakim Simonsson,

Palle Sollinger, Johan Käck.

Vilken är då din roll i de sammanhangen, förutom att se till att skivan kommer fram och distribueras?

–När vi beslutat att det skall ges ut en skiva, så lägger jag mig inte i det fortsatta konstnärliga arbetet arbetet. Det är musikerna som står för resultatet och det år deras intentioner som gäller. Men sedan är det förstås självklart att jag ställer upp om man vill bolla idéer.

– Men givetvis jobbar jag för fullt med allt det praktiska i produktionen runt om musiken, som att skriva pressreleaser.      

 

På kort tid har alltså Found You Recordings skapat en spännande ”katalog”. med aktuell svensk jazz –och improvisationsmusik.  Och Joakim skulle gärna se att man hade möjlighet att släppa ännu fler skivor. Men att ge ut jazz på skiva är tufft ekonomiskt och just nu ser heller inte Joakim någon direkt ljusning. Men hoppas förstås att skivköparna skall komma tillbaka och därmed förbättra förutsättningarna.


The Open

Dinosaurs

Inspelad 2013

Joakim Simonsson piano

Per-Ola Landin bas

Daniel Olsson trummor.

Skönt vara en i gänget

Ofta, som med Open Trio och The Country, har Joakim även en ledande roll som kompositör. Och han konstaterar att han skriver mycket, hittills nästan enbart för små grupper.

 

Men det finns också sammanhang där han är mera anonym, som en av The Golden Boys med Charlestone Sisters, som hyllar sånggruppen Lambert, Hendricks & Ross. Och just nu är han med på en skivinspelning med Lena Swanberg, en av sångerskorna i The Charlestone Sisters.

--Det är skönt att ibland bara var en i gänget, erkänner han innan han ger sig väg på ett framträdande i Stockholm, som pianostöd till sångerskan Hanna Hedlund.         

 

Och han behöver faktiskt ha lite tid på sig. Sedan ett år bor nämligen Joakim och Maja (de gifter sig 19 juni 2010!) barnen Noa, Ellen och Vilja samt hunden Kasper i Lenninge utanför Bollnäs. Vilket innebär att en biltur på upp mot tre timmar väntar. Men han tycker faktiskt inte att det är något större problem med bostadsorten.

– Normalt är jag i Stockholm en gång i veckan och då kan det förstås bli övernattning och också jobb flera dagar i streck, Men nu råkar det just den här veckan bli tre gånger tur och retur.

 

Joakim är ett bevis för att det inte är nödvändigt att bo i några av våra storstadsområden för att vara ”het” och efterfrågad i jazzbranschen. .

Gunnar Holmberg


 


Charleston Sisters

and the Golden Boys

Celebrating Lambert,
Hendricks & Ross

Lena Swanberg,

Lisa Östergren,

Carolina Wallin Perez.

Joakim Simonsson,

Stefan Stenberg,

Anders Nilsson