Artiklar om aktuella musiker och grupper.
Dig!

Startsidan med
jazznyheter


Andra sidor

Aktuellt
Jazzhösten 2007
Mälarkalendarium
Diggat på skiva
Artiklar.start
Jazzhistorik
Jazznytt i tryck
Omslagsklassiker
Länkar

Ny DIG-sida:

Klassiska
skivomslag

Fler klassiska
skivomslag

Aktuell intervju med
Esbjörn Svensson och recension
e.s.t. live in hamburg


(Artikeln publicerad i DIG Music nr 2/2006)

e.s.t: Ständigt på väg framåt
–och även alltmer i USA 

e.s.t.,är ständigt på  på turné eller på gång med nya skivprojekt. Och nu börjar det ambitiösa jobb som lagts ned på den amerikanska marknaden också att ge resultat. I maj prydde exempelvis Esbjörn Svenssons Trio omslaget på klassiska tidskriften Down Beat. 22 september släpps trions tionde cd, som direkt följs av en lång Europaturné med start i Sverige. 
 

Pianisten Esbjörn Svensson, basisten Dan Berglund och trumslagaren Magnus Öström, är nu inne på sitt trettonde trioår. Ja, Esbjörn och Magnus, de gamla barndomskompisarna från Skultuna, har ju lekt och spelat ihop i stort sett hela livet. 

 

Under de år som de tre i e.s.t. fungerat tillsammans har man jobbat sig fram till en position som landets mest framgångsrika jazzgrupp med årliga. långa världsturnéer och massor av svenska och internationella priser. Senaste cdn Viaticum, tilldelades exempelvis en Grammis och den innan, Seven days of falling, en Gyllene Skiva.

 

Magnus titelansvarig

Nu är det dags för ett nytt skivsläpp, som då blir det tionde i ordningen. Tuesday Wonderland (ACT) är titeln och vägen fram till färdig skiva  har slingrat sig fram på samma sätt som de tidigare. Esbjörn svarar för kompositionerna, som sedan trion på ett demokratiskt sätt gemensamt jobbar vidare med tills alla är nöjda. Sedan tar Magnus  ett stort ansvar för att hitta lämpliga titlar på låtarna. Och varför då Tuesday Wonderland?

– För de flesta människor är det väl ingenting särskilt med tisdagar. Men om man börjar uppskatta de små sakerna i livet så ser man tisdagarna i ett helt annat ljus, säger Magnus, som säkert också skulle kunna ge intressanta förklaringar till Dolores in a Shoestand, Brewery of Beggars och Eighthundred Streets by Feet, som är ytterligare tre av skivans elva titlar.

 

Konserter hela hösten

Nya skivan följs direkt upp med fem konserter i Eskilstuna, Stockholm, Göteborg, Vara och Visby.  Några veckor innan har trion dessutom framträtt i Höör, i samband med den aktiva jazzklubbens 20-årsfirande. Releaseturnén fortsätter sedan i Tyskland och Frankrike uppblandat med några korta avstickare. till Skopje, London, Zurich och Geneve.  

– Det har blivit en trevlig tradition att vi inleder releaseturnerandet med ett antal spelningar i Sverige, konstaterar Esbjörn. Vi ser verkligen fram mot den här veckan.   Vi har sedan konserter i stort sett varje dag fram till i slutet av november. Våren inleder vi i början av januari och då med en fantastiskt fint upplagd turné i Asien och Australien.       

 

e.s.t.. har i många år varit väl etablerade och haft en fin marknad i Europa. Man har även uppmärksammats stort i andra världsdelar, men ändå har det ställts mest frågor om vad som händer i USA. Att trion gjort ett fint jobb däröver bekräftades i maj då Esbjörn, Dan och Magnus prydde omslaget på ansedda amerikanska jazztidskriften Down Beat, som även presenterade trion i en fyrsidig artikel. Det lär vara första gången en europisk grupp ärats på detta sätt.

 

USA gäller –även i Europa

I den senaste kritikeromröstningen i samma  tidning har de drygt 100-talet jazzskribenterna röstat fram e.s.t. till andra plats i kategorin ”Rising Star Jazz Group”. Där man bland det drygt 50-talet andra kategorierna bara hittar ett ytterligare svenskt namn, nämligen Mats Gustafsson som placerat sig på elfte plats bland jazzvärldens barytonsaxofonister och också intar en femte plats i ”Rising Star-kategorin”  

– Det känns som om det går framåt i USA, säger Esbjörn. Vi gjorde en vecka där i juni och det var väldigt positivt med fullsatta hus och jättefin respons.   

– Men vi har också under åren lagt ned ett oerhört arbete i USA och även försökt anpassa oss till de kommersiella villkoren som gäller där. Vilket innebär att man har folk på plats som jobbar åt en och som har de rätta kontakterna.    

– Men framför allt har vi turnerat en hel del i USA, trots att det varit rena rama förlustresorna. Men skall man lyckas där måste man synas. Men det har faktiskt nästan känts som USA-lanseringen betytt mer för att etablera oss på den europeiska marknaden. Alla i branschen reagerar på att vi spelar och uppmärksammas där, så det blir en slags spinoff-effekt!     

 

Kan själva bestämma

Ni har nu i rätt många år kuskat runt i världen och ofta på rätt långa sammanhängande turnéer. Känns det fortfarande lika kul?

– Ja, faktiskt. Det här att få spela är ju fortfarande det bästa vi vet. Det är det här man alltid har drömt om. Visst är det slitsamt och ibland tufft, men vi har också med åren lärt oss att var rätt så effektiva. Dessutom har vi nu kommit i det läget att vi själva kan bestämma en hel över när och var och i vilka lokaler vi skall spela. Vilket innebär att vi kan ta rejäla viloperioder, som exempelvis kring jul och nyår och som nu under sommarmånaderna. Men nu är det full fart framåt igen!

Gunnar Holmberg

(Artikeln publicerad i DIG Music nr 2/2006)


Läs fler intervjuer med
Esbjörn Svensson och
Magnus Öström


Artiklar med

musiker och grupper:

Anders Bergcrantz

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammat

Jonas Östholm

Jon Fält

Karin Hammar
Karl Olandersson

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund
Nils Berg

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Ulf Adåker


DIG Special:Lars Färnlöf

Artiklar om trumpetaren
och kompositören
Lars Färnlöf (1942-94).

Startsidan med nyheter Evenemang Aktuellt Diggat på skiva Jazz i tryck Historik Klassiska skivomslag Länkar