JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Magnus Lindgren. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper.


Magnus Lindgren föddes 1974 i Västerås, där han inledde sitt musikliv i Västerås Musikklasser med fortsättning på Västerås musikgymnasium och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


Hyllad!

Magnus Lindgren laddar

ständigt för nya utmaningar

Saxofonisten, flöjtisten, kompositören, arrangören och bandledaren Magnus Lindgren hittar hela tiden nya utmaningar. Hans Music for the Neighbours resulterade exempevis i stor uppmärksamhet och många hyllningar. Ett "storverk" för jazzkvartett, sång och Malmö Opera Orkester, som innebar att han fick användning för hela sin musikaliska bredd. Och fortsättning följer!


Magnus Lindgren satte en svängglad punkt för sitt musikår 2005. Dagarna innan julafton mötte han nämligen på Vasateatern i Stockholm en av sina första stora jazzidoler, nämligen 85-årige trumpetaren Clark Terry. Dessutom på samma scen Arne Domnérus, som julveckan 2004 förärade Magnus den första Guldsaxen, det stipendium som instiftades i samband med ”Dompans” 80-årsdag. Den fjärde blåsaren var Magnus jämnårige saxofonkollega Klas Lindquist, som kvällen innan utsetts till 2005 års mottagare av Guldsaxen.

 

En lärorik musikresa

Men mest uppmärksamhet under året kretsade väckte Music for the Neighbours, Magnus verk för sin jazzkvartett, Rigmor Gustafssons röst och Malmö Opera Orkester under ledning av Hans Ek. Det uruppfördes på Stockholm Konserthus  i september 2004, kom i höstas på Dual Disc, dvs kombinerad cd och dvd, och sändes då även på bästa sändningstid i SVT.

Sedan dess har verket även framförts i Ystad, Örebro, Falun och Orsa. Liksom i Stockholm samarbetade Magnus i Ystad med Malmö Opera Orkester, medan Örebro, Orsa och Falun ställde upp med sina läns sinfoniettor.  

– Jag har fått omarbeta en del för att få musiken att passa för de något mindre sinfoniettorna, men det har fungerat väldigt fint, säger Magnus.           

– Att skriva för symfoniorkester och jazzgrupp har alltid varit något av drömprojekt. Music for the Neighbours har också varit en oerhört stimulerande och lärorik musikresa som hela tiden fått mig att göra nya upptäckter. Inte minst att jobba ihop med mera ”symfoniska instrument”, som cello och fiol, har påverkat mitt sätt att spela och skriva. Men det har även fått mig att se på ett annat sätt hur man kan ta till vara på dynamiken i musiken.

– Jag är verkligen glad över att ha blivit inbjuden i den här klassiska klangvärlden. Hoppas förstås också att få en ny chans att göra ett projekt med en så här ultimat ensemble, där man sammanfört det bästa ur två musikvärldar. 

 

Musik för kör –och Cannonball

Men just nu har Magnus mycket annat på gång. Det här samtalet förs dagarna efter nyår, då han är i slutskedet med ett skrivaruppdrag för NDR Big Band i Hamburg, där han förväntas befinna sig 9-13  januari för repetitioner och radiokonsert. Magnus har skrivit tio arrangemang under temat ”Like a Cannonball”, som då förstås syftar till altsaxofonisten Julian ”Cannonball” Adderley. Bandets huvudsolist vid det här tillfället är trombonisten Nils Landgren

– Det här är första gången jag får jobba ihop med ett internationellt storband, vilket blir en intressant erfarenhet. Jag fick uppdraget av Nils, som regelbundet samarbetar med det här tyska bandet, berättar Magnus. Det är kul att få göra något rejält ihop med Nils, vi har tidigare bara gjort enstaka spelningar tillsammans. Att sedan få utgå från låtar som är förknippade med Cannonball kändes dessutom extra inspirerande. Med sitt svängiga och engagerade spel har han alltid varit en förebild.

 

En annan skrivarutmaning är det körstycke som 5 mars skall framföras i Storkyrkan i Stockholm av Gustav Sjökvists kammarkör och Magnus kvartett. Dessutom har han fått uppdraget att skriva för Stockholms Blåsarsymfoniker med norske trumpetaren Ole Edvar Antonsen och svenske världstrombonisten Christian Lindberg som solister. Det uppförandet blir 23 april på Nybrokajen i Stockholm.

 

New York för kvartetten?

Men mellan allt beställningsskrivande ser Magnus till att få plats och utveckla det egna spelandet. I slutet av oktober gjorde han ett antal framträdanden i Tyskland och Tjeckien med Nils Landgrens Funk Unit och i stort sett hela november turnerande han med den kvartett som han hållit igång sedan slutet av 90-talet och som i övrigt består av pianisten Mathias Algotsson, basisten Fredrik Jonsson och trumslagaren Jonas Holgersson.

– Kvartetten är mycket viktigt för mig och den var ju även en förutsättning för att hela projektet med Music for the Neighbours skulle kunna bli av och fungera.. –Vi har inte någon ny turné för närmaste halvåret, men det har talats om ett juniframträdande vid den stora Rochesterfestivalen i New York.

 

Magnus, Fredrik och Jonas ingår även i gitarristen Jojje Wadenius Band, som för ett drygt år sedan kom ut med skivan Interloop (Amigo). Närmast är det på gång en mindre vårturné, som inkluderar ett framträdande på Linköping Jazz & Blues Festival 1 april.

 

Barytonsax med Radiojazzgruppen

Tenorsax, flöjt och klarinett kan man se som Magnus tre huvudinstrument. Men under en konsertturné i slutet av januari och början av februari, med den återupplivade Radiojazzgruppen, kommer han främst att få användning för sin barytonsaxofon. Det är nämligen den stämman han skall ta hand om i 12-mannabandet, som leds av Lennart Åberg och som kommer att spela musik av bland annat Jan Johansson och Georg Riedel. Konserterna är en uppföljare av  den tionde och sista volymen av skivantologin Svensk Jazzhistoria (Watch Out! /Caprice) som täcker jazzåren 1964-69, då Radiojazzgruppen spelade en mycket viktig roll i svenskt jazzliv..

– Det blir spännande att få spela den här musiken, erkänner Magnus. Georg Riedel och Jan Johansson skrev ju oerhört mycket fin musik, som både är utmanande att spela och fascinerande att lyssna på.

 

Ledarpartner med Peter Asplund

Ett projekt som drogs igång förra våren och som får sin fortsättning i vår är Blues House Jazz Orchestra, där Magnus delar ledaransvaret med trumpetaren Peter Asplund. Det är alltså Stockholms Konserthus egna storband, där man hittills givit två konserter. I somras bjöd man även på en succékonsert på Skeppsholmen under Stockholm Jazz Festival och så spelade man i december i Thailand på kung Bhumibols 60-årsdag! Ett framträdande som även satte bandet på prov i ämnet vett och etikett.

– Ja, det var verkligen formellt, så innan konserten fick vi hårdträna på det ceremoniella. Men det var en fantastisk upplevelse. 

 

Vid samtliga konserter har Blue House Jazz Orchestra varierat såväl sammansättning som repertoar. Premiärkonserten förra våren gjordes exempelvis till en hyllning till Count Basie och i höstas spelade man i huvudsak musik av svenska kompositörer och storbandsarrangörer. Nästa konsert på hemmaplan, det vill säga Stockholms Konserthus, blir 12 maj:

Vilken inriktning får då musiken den kvällen?  

– Det är inte definitivt bestämt, men vi har talat om fronta med gitarrister! Vi har ju här i landet en rad enastående gitarrister, som Rune Gustafsson, Janne Schaffer, Jojje Wadenius och Ulf Wakenius, för att nu bara ta några exempel. Gitarren i storbandssammanhang har ju oftast mest fungerat som en del av kompet, men här skulle solisterna lyfta fram.    

 – Grundtanken med bandet är att det i alla avseenden skall vara flexibelt. Vilket innebär att det hela tiden skall kunna bjuda på nya kompositioner och arrangemang och att sammansättning och solister anpassas efter den musik som skall presenteras.

 

Solist med ungdomsband

Kvällen efter det att Radiojazzgruppen avslutar sin 10-dagars turné i Stockholms Konserthus gör Magnus även ett välkommet gästspel på hemmaplan . Vid föreningen Jazzens Vänners årliga Festijazz i Aros Congress Center 4 februari.  lanseras han nämligen som solist med Västerås Kulturskolan Ungdomsstorband.  Hur lyckades du göra plats för den spelningen i din vårkalender?

 

– Om jag skall vara ärlig så fanns det nog ingen plats, erkänner Magnus. Men det kändes viktigt att kunna ställa upp när det nu innebar att det här ungdomsbandet fick chans att visa upp sig för en stor hemmapublik. Dessutom minns jag hur inspirerande jag tyckte det var att få spela med etablerade musiker. Kommer särskilt ihåg när trumpetaren Dan Johansson, som numera är förstetrumpetare i Norrbotten Big Band, kom och repeterade med oss i det band vi hade på musiklinjen i Västerås.   

 

 – Men sedan får jag också en kick av att spela i tillfälliga sammanhang, där man möter nya musiker och kanske en helt annan repertoar. Jag kommer att ha med mig några egna arrangemang till den här konserten, men de flesta ingår i bandets ordinarie repertoar. Jag ser fram mot det här, det blir kul!   

Gunnar Holmberg

 (Artikeln publicerad i DIG nr 1/2006) 


Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.Skivnyheter

Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/ÅterutgivningarDiggat på skiva!

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Goran Kajfes

Jacob Karlzon

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian BuczekMagnus Lindgren:

Gör musik för sina grannar!

Magnus  Lindgren är just nu igång med sitt allra största musikprojekt någonsin. 24 september uppförs i Stockholm Konserthus Magnus nyskrivna musik för Malmöoperans  60-mannaorkester, hans kvartett och sångerskan Rigmor Gustafsson. Konserten direktsänds  i radio i över 20 länder!

(Artikeln publicerad i DIG hösten 2004

 

Vid förra årets Nobelfest stod saxofonisten, kompositören och arrangören Magnus Lindgren i det musikaliska strålkastarljuset.  Det var hans musik och saxofonspel, som alla celebra middagsgäster och TV-publiken kunde njuta av.

 

Men 24 september i Stockholms Konserthus står Magnus musikaliskt  ansvarig för ett ännu större projekt. Då uppförs hans nyskrivna Music for the neighbours av den egna kvartetten och  Malmöoperans  60-mannaorkester under ledning av Hans Ek. Gästsolister är sångerskan Rigmor Gustafsson och slagverkaren Magnus Persson.

–Nobelprojektet  var självklart spännande, prestigefyllt och också mycket speciellt, berättar Magnus. Man hade ju inte bara musiken att ta hänsyn till utan i hög grad också lokalen den skulle framföras i och hur den skulle presenteras i TV.. Så jag gjorde en hel del besök i Stadshuset innan det offentliga framförandet.

 

En helt ny musikvärld

Men nu väntar alltså en ännu större utmaning. Två konsertset skall Magnus fylla med ny musik, där då upp mot 70-talet musiker i god tid skall ha tillgång till sina stämmor. Innan konserten är ungefär en veckas repetitionstid avsatt med alla aktörer. Får man inte noja inför en sådan uppgift?

–Jo, visst, erkänner Magnus. Strax innan sommaren kände jag en viss panik eftersom jag tyckte att ingenting hände. Men efter ett tag lossnade det och sedan har det rullat på bra. Jag har dessutom haft stor nytta av den erfarenhet jag fick av såväl Paradise Openprojektet med Svenska Radiojazzgruppen som  Nobelfestbeställningen  för Stockholmssymfonikerna. Sedan är det förstås en nödvändighet att man tycker det är kul att skriva musik och det tycker jag verkligen. Med det här öppnar sig också en helt ny musikvärld.

 

Stockholmskonserten  EBU-sänds , vilket innebär den går ut direkt till mer än 20 länders radiostationer. Kommer det att också att göras fler konserter här i landet?

–Självklart blir det också en konsert i Malmö och den är inbokad 4 december. Sedan vet jag att det även är planerat en konsert i Örebro 2005 och då med deras symfoniker. Dessutom är det tänkt att musiken skall ges ut på cd och det är bara att hoppas att det löser sig med de ekonomiska förutsättningarna. Det är ju en ganska så kostsam uppsättning, som inte ryms inom ramen för en ”jazzbudget”.

 

Skiva och turné med Jojje

Music for the neighbours kallar alltså Magnus Lindgren det nya verket, som inte är helt sammanhängande utan består av olika partier i varierande längd.

–Där det förstås ryms en hel del improvisationer av oss i kvartetten. Rigmor svarar också för en del egna sånginslag och det finns även partier med ordlös sång. Konserttiteln ser jag som en liten hyllning till alla grannar, dom man bor nära och dom man har nära, som exempelvis publiken!

 

Efter Stockholmskonserten väntar en oktoberturné med gitarristen ”Jojje” Wadenius, basisten Fredrik Jonsson och trumslagaren Jonas Holgersson. En ny cd har spelats in (Amigo) och i samband med att den släpps ger sig gänget under några veckor ut i landet.

–Det blir en skön konstrast , konstaterar Magnus. Den musik vi spelar här är mera åt funkhållet, med en hel del rötter i ”Jojjes” tidigare Made in Swedengrupper. ”Jojje” och jag har verkligen hittat ett fint samarbete, såväl på scenen som i komponerandet.

Gunnar Holmberg

(Artikeln publicerad i DIG hösten 2004)

 


(
JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR