JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Margareta Bengtson DIG Jazz om aktuella musiker och grupper.

Margareta Bengtson:

Vågar man inget
så händer inget!

Sveriges just nu ”hetaste” jazzsångerska intervjuad av Jan Olsson. Margareta Bengtson har efter många år i The Real Group släppt en egen soloskiva.

( Intervju från DIG Jazz 1/2007) 

Namnet Margareta Bengtson är förmodligen tämligen nytt för de flesta jazzvänner. Ändå har Margareta varit med i svängen ett bra tag vid det här laget. I hela 22 år har hon, till exempel, utgjort en femtedel av sångkvintetten The Real Group. Men under den tiden lystrade hon till efternamnet Jalkéus. Hon har också då och då dykt upp i sällskap med Nils Lindberg och varit solist i dennes mycket uppmärksammade ”Requiem”, som uruppfördes redan 1993 men som fortfarande framförs runt om i världen. Senast nu i november har man kunnat glädja sig åt verket i Tyskland, givetvis med Margareta som bejublad solist.

 

 I dagarna har Margareta återtagit sitt flicknamn och lämnat The Real Group för att helt, eller nästan helt i alla fall, satsa på en jazzkarriär på egen hand.


Har jazzen i hjärtat

- Det är givetvis ett stort steg att ta, men jag har gått och grunnat på det länge. Och jag kände att nu var det dags, nu eller aldrig. Vågar man inget, så händer det ju heller inget. Lusten vann över rädslan, kan man kanske säga. Det hela började egentligen med att jag tog ”tjänstledigt” från The Real Group i våras, och meningen var att jag skulle komma tillbaka. Jag kände att jag ville komma vidare, utvecklas och göra något annat.

 

Margareta, vars vagga stod i Tyresö, kommer från en familj, där det mesta handlar om musik. Mamma är sångpedagog, pappa soloflöjtist i Kungliga Hovkapellet och brorsan Jan är flöjtist han också, i Kungliga Filharmonin. Så att det blev Adolf Fredriks musikklasser, Södra Latins musiklinje och så småningom Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Margaretas del är förstås inte särdeles märkligt. På Musikhögskolan spelade hon harpa, och det var där The Real Group bildades. Mest på skoj faktiskt. Men nu är det alltså en solokarriär som gäller…

 

- Jag har jazzen i hjärtat på något sätt. Så har det alltid varit, och det känns alldeles naturligt för mig att ägna mig åt just jazz, säger Margareta. Men jag vill också röra mig i andra genrer. Egentligen skulle jag vilja vara gränsöverskridande, precis som Alice Babs och Monica Zetterlund. Så jag hoppas att få sjunga både det ena och det andra vad det lider, vara delaktig i olika projekt och kanske också skriva en del eget.

 

Miles – en hejare på pauser

Margareta erkänner att hon inte har kunnat lyssna på jazzmusik i den utsträckning som hon skulle ha önskat. Jobbet med The Real Group och det faktum att hon har två barn att ta hand om har gjort att tiden varit begränsad. Men nu, när barnen har blivit lite större, fjorton och tio år, och det eviga turnerandet är slut har hon börjat ta igen en del av det hon förlorat.

 

- Härom kvällen var jag, till exempel, och hörde Stacey Kent, som jag skam till sägandes inte visste så mycket om tidigare. Det var både kul och inspirerande. Framför allt blev jag imponerad av Staceys sätt att pausera. Just pauserna har ju en oerhörd betydelse. Det var något som Miles Davis behärskade till fulländning och som gör att jag gärna lyssnar på honom.

 

På sin alldeles färska cd, ”I´m Old Fashioned”, sjunger Margareta tio sånger, de allra flesta gamla beprövade standards. Och hon gör det på engelska.


Visst är jag ”old fashioned”… 

- Ja, jag är nog lite ”old fashioned”, skrattar hon. De sånger jag valt är sådana som jag älskar och som jag absolut ville ha med på mitt debutalbum. Men det känns inte alls som om jag nödvändigtvis måste sjunga på engelska. Det blev bara så den här gången. Svenska är ju det språk som vi svenskar av naturliga skäl har lättast att uttrycka oss på. Så inför min turné, som börjar den 8 februari i Borås, har jag har faktiskt plockat ut några nummer till vilka Hasse och Tage har skrivit texterna.

 

 På ”I´m Old Fashioned” omger sig Margareta Bengtson med några av vårt lands bästa jazzmusiker plus i några nummer också en stråksektion. Vilka kommer att följa med ut på turnén senare i vinter?

 

- Det vet jag inte riktigt säkert ännu. Jag hoppas förstås att de flesta som är med på plattan kan ställa upp. Till att börja med kommer i alla fall Peter Asplund och Joakim Milder, två underbara och mycket personliga musikanter, att vara med. Men stråkarna lämnar vi kvar hemma.

Jan Olsson

  

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/ÅterutgivningarDiggat på skiva!

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Goran Kajfes

Jacob Karlzon

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket


Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek


JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR