JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Fredrik Norén. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper

Fredrik Norén:

Trummar vidare och prisas!

Fredrik Norén har avlidit


Trumslagaren Fredrik Norén, som föddes 1941, har i drygt 45 år hört till våra främsta jazzmusiker. Sedan 1978 håller han igång Fredrik Norén Band, där ett stort antal av dagens ledande jazzprofiler fått sina genombrott.

Nu tilldelas Fredrik Västerås Stads Jazzpris till minne av Lars Färnlöf, som han spelade med redan 1960.  Nu är också Fredrik på gång med att på egna skivmärket Mirrors ge ut en cd med tidigare outgiven musik av Lars Färnlöfs grupp Sansara, där Fredrik ingick tillsammans med Bernt Rosengren, Bobo Stenson, Thomas Östergren och Sabu Martinez.

(Artikeln publicerad av DIG Jazz 2006)


Trumslagaren Fredrik Norén och trumpetaren Lars Färnlöf träffades första gången redan i slutet av 50-talet. Det var på ungdomsgården Sunside i Stockholm, där basisten Arthur Österwall dragit igång en omfattande jazzverksamhet

Fredrik minns mycket väl sitt första möte med Lasse.   

–Arthur Österwall  arrangerade eftermiddagskonserter under rubriken Skollovsjazz och då kom Lasse fram efter en spelning och föreslog att vi skulle starta en band tillsammans, berättar Fredrik. Han tyckte att mitt trumspel hade det rätta beatet.       

 

Sansara Music Band

Nu blev det inget Färnlöf-Norénband, men strax efteråt förenades ändå de två i pianisten Staffan Abeléens kvintett. Lasse var 18 år och Fredrik 19 när bandet sommaren 1960 gav sig ut på folkparksturné tillsammans med sångaren Boris Lindqvist. De övriga medlemmarna i det här ursprungliga Abeléenbandet var tenorsaxofonisten Björn Netz och basisten Sven Skantz.

 

När bandet ett år senare spelar in sina första skivor har dock Fredrik Norén ersatts av först Rune Carlsson och sedan av Bosse Skoglund. Varför?.

– Jag var tvingad att göra lumpen och det gick inte alls att kombinera med bandets spelningar. När jag väl klarat av det året hade ju bandet hittat sin sättning och form, som det inte fanns någon anledning att ändra på då.     

 

Men när Staffan Abeléen 1973 återförenar kvintetten för att bland annat delta på inspelningen av Lars Färnlöfs Svit Caçhasa med Radiojazzgruppen (nu på cd Heureka/ Phono Suecia) är Fredrik tillbaka vid trummorna. Han är även den självklare trumslagaren när Lars Färnlöf hösten 1976 startar sin ”supergrupp” Sansara Music Band, vars övriga medlemmar inledningsvis var tenorsaxofonisten Bernt Rosengren, pianisten Bobo Stenson, basisten Thomas Östergren och slagverkaren Sabu Martinez.

 

Får Lars Färnlöfpriset på Village

Det finns bara en skiva med Sansara Music Band, inspelad i augusti1977 på Fasching i Stockholm (Sonet). Där dock bandets sättning avsevärt skiljer sig från den ursprungliga. Men nu har Fredrik fått tillgång till en radioinspelning, som han tänker ge ut på det egna skivmärket Mirrors. Ekonomiskt stöd har han fått av Kulturrådet  och nu har dessutom Västerås Stads Jazzpris till minne av Lars Färnlöf blivit en ytterligare stimulans för  utgivningen av musiken, som spelades in i Studio 7 i Radiohuset 13 februari 1977.  

 

När DIG får tag i Fredrik har han just fått meddelandet att han är näste mottagare av Lars Färnlöfpriset och han är uppenbart glad och rörd.    

– Under alla år stod Lasse och jag varandra mycket nära, såväl personligt som musikaliskt. Så det blir något alldeles speciellt att få ta emot priset på Lasses hemmaplan.         

 

Priset kommer att delas ut på 20-årsjubilerande musikhuset Village i Västerås torsdagen 18 maj då Fredrik Norén gästar med gruppen Sister Majs Blouse (se även sidan 00), vars övriga medlemmar är saxofonisten Joakim Milder, pianisten Bobo Stenson och basisten Palle Danielsson. Förhoppningsvis kommer man då även att släppa gruppens tredje cd Live at Fasching, som även den ges ut på Fredriks egna skivmärke,   

 

27 år med Fredrik Norén Band

Men Fredrik Noréns verkliga skötebarn är ändå hans egna band, som han hållit igång sedan 1978. Där under årens lopp en stor del av dagens ledande jazzmusiker fått sina första genombrott. Vilket också gjort att Fredrik Norén Band ofta kallats plantskola och jämförts med Art Blakeys Jazz Messengers. Det här har Fredrik blivit helless på att höra.   

– Det har aldrig varit min tanke på att göra bandet till någon form av jazzskola, säger Fredrik. Jag har hela tiden försökt hitta musiker som passar för den musik jag vill spela och som bidrar till bandet blir det bästa tänkbara. Att det sedan är  många musiker som gått vidare och blivit framgångsrika beror främst på dem själva.  

 

Fredrik får tycka vad han vill i det här fallet. Men tveklöst har många av hans unga bandmedlemmar fått en fin jazzstart, som exempel kan man titta på listan över de som suttit på pianostolen. Bland de namnen hittar man exempelvis Esbjörn Svensson (1984-88), Carl-Fredrik Orrje (1988-91), Torbjörn Gulz ( 1992-96), Daniel Karlsson (1996-99) Daniel Tilling (1999-2002) och Jonas Östholm (2002-2005).


Tre veckor i Sydamerika

Man kan också konstatera att du under de här åren med ditt band blivit allt äldre, medan dina medspelare hela tiden varit i samma ålder?      

– Ja, det sant. Men man kan också se det så att under tiden de spelar med mig blir de äldre medan jag blir yngre!     

 

Med den eleganta kommentaren erkänner Fredrik att de unga musikanterna nog vinner en hel del erfarenhet genom att spela i hans band, men att de i lika hög grad bidrar till att hålla honom själv alert och nyfiken.  

 

Vid tiden för samtalet, dagarna innan årsskiftet, är Fredrik något stressad. Några dagar senare, 2 januari ,skall nämligen han och bandet inleda en drygt tre veckors turné i Sydamerika,  som omfattade Brasilien (3-11/1), Argentina (12-17/1) och Chile (18-26/1).. Som direkt följs av ett antal spelningar i Sverige.     

 

– Det är en blandning av klubbframträdanden och festivaler, där en höjdpunkt blir en stor internationell jazzfestival i Santiago de Chile.   

 

Under åren har Fredrik Norén lyckats arrangera och genomföra en rad utlandsturnéer för sitt band, som 2006 består av trumpetaren Nils Janson, tenorsaxofonisten Peter Fredman, pianisten Carl  Bagge och basisten  Lars Ekman. Ja, och förstås trumslagaren Fredrik Norén!

Gunnar Holmberg

(Artikeln publicerad i DIG nr 1/2006)


Fredrik Norén och Palle Danielsson
får 7:e Lars Färnlöfpriset

Västerås Stads Jazzpris till Lars Färnlöfs minne har delats ut sex gånger. Det instiftades efter kompositören och trumpetaren Lars Färnlöfs alltför tidiga bortgång 13 februari1994. Musikhuset Village fick ansvaret att utse pristagare och dela ut utmärkelsen vilket man hittills gjort till följande sex musiker:

1994 Pianisten Bobo Stenson

1995 Pianisten Esbjörn Svensson

1996 Trumslagaren Magnus Öström

1997 Saxofonisten Magnus Lindgren

2000 Saxofonisten Johan Borgström

2003 Pianisten Jonas Östholm.

2006 Trumslagaren Fredrik Norén och basisten Palle Danielsson

 

Samtliga de första sex pristagarna har sina rötter i Lars Färnlöfs hemstad Västerås. När trumslagaren Fredrik Norén och basisten Palle Danielsson 18 maj får ta emot  diplom och 15 000 kronor bryts den traditionen. Rolf Söderman, ordförande i Village och prisjuryn, förklarar varför;

– I förutsättningarna för priset sägs ingenting om var man måste vara född och verksam. Däremot skall mottagaren haft stor betydelse för jazzlivet i Västerås, vilket såväl Fredrik Norén som Palle Danielsson i högsta grad haft, inte minst genom sina mångåriga samarbeten med Lars. Fredrik Norén också med sitt egna band, där då de tidigare Färnlöfbelönade västeråspianisterna Esbjörn Svensson  och Jonas Östholm varit medlemmar. Fredrik har också varit en flitig och uppskattad Villagegäst under åren, såväl med egna bandet som i andra sammanhang.     

–För en viktig kulturinsats svarar även Fredrik när han nu kommer att ge ut en cd med Lars Färnlöfs Sansara Music Band.  

Palle Danielsson har också varit en flitig och betydelsefull Västeråsgäst, inte minst under de år då han var basklippan i husbandet The Village Band.    

 

Publicerad i DIG Music 1/2006 

  

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Se också

Lars Färnlöf Trumpetaren
och kompositören
Lars Färnlöf .Skivnyheter

Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/ÅterutgivningarDiggat på skiva!

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Goran Kajfes

Jacob Karlzon

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek


JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR