Artiklar om aktuella musiker och grupper.
DIG Jazz!

Startsidan med
jazznyheter


Andra sidor

Aktuella evenemang
(festivaler, turnéer mm)
Klubbjazz
Mälarkalender
Aktuellt
Nytt om band
Diggat på CD
Diggat på DVD
Jazzporträtt
Jazzhistorik
Jazznytt i tryck
Klassiska skivomslag
LänkarNy DIG-sida:

Klassiska
skivomslag

Fler klassiska
skivomslag


Sofia Pettersson:

Sjunger inte för att glömma

-utan för att ge utlopp för sin smärta


I dagarna släpps jazzsångerskan Sofia Petterssons fjärde cd, ”Still Here”. Inte bara i Sverige utan lite runt om i Europa och till och med i Japan. Den låter inte riktigt som de tre tidigare albumen. Och hur skulle den kunna göra det?


Sedan den kritikerrosade ”That´s Amore” kom för ett par år sedan, har det nämligen hänt saker i Sofias liv som har vänt upp och ned på hela hennes tillvaro. Tillsammans med sin sambo, Markus, tillbringade hon julhelgen 2004 i Thailand, då den fruktansvärda Tsunamin slog till och skördade tusentals liv. Ett av offren var Markus. Själv blev Sofia svårt skadad, men överlevde.

 

Efter hemkomsten till Sverige, tre veckor på Karolinska sjukhuset och tolv operationer, började Sofia sjunga igen. Inte för att dölja och glömma sin smärta utan för att ge utlopp för den.

 

- Redan den 20 februari, alltså mindre än två månader efter katastrofen, stod jag faktiskt på scenen igen, på Mejeriet i Lund. Det kan tyckas märkligt, ja nästan vansinnigt, men så var det. Jag kände att jag behövde det för min egen skull.


Trivdes i Malmö -flyttade till Stockholm

Sofia Pettersson, som föddes i värmländska Kristinehamn för 35 år sedan, är välkänd hos både publik och musiker i Skåne. Under sina studier vid Musikhögskolan i Malmö sågs och hördes hon ofta på jazzklubbarna runt om i södra Sverige.

 

- Efter att jag hade gått ut Musikhögskolan stannade jag kvar i Malmö. Jag trivdes där, jobbade ihop med många fina musiker, bland andra gitarristen Johan Leijonhufvud och basisten Mattias Hjorth, och jag gjorde också min första skiva, ”Oasis”, där, våren 1998. I Malmö lärde jag också känna trumslagaren Ola Bothzén, som också ingår i mitt nuvarande band.

 

1999 tyckte Sofia att det var dags för lite omväxling och flyttade till Stockholm, på vinst och förlust. Där blev hon snart mycket efterfrågad och har framträtt i massor av sammanhang, bland annat på ”den svenska jazzens högborg”, Fasching.


Skrivit allt själv

Alla melodier och alla texter på det nya albumet har Sofia Pettersson skrivit själv.

 

- Musiken är som en ventil. När jag sjunger kan jag visa mina känslor och släppa ut det jag har inombords. Det känns mycket viktigt för mig. Men tro för allt i världen inte därför att texterna i mitt nya album bara är fyllda av sorg. Nej, livet måste gå vidare, och det är nog mer det som det handlar om.
Nu har jag kommit så långt, att jag även kan tänka tillbaka med glädje, minnas det positiva och försöka ta tag i det också. Man kan givetvis aldrig komma ifrån det man har varit med om, men man kan få ett annat perspektiv. Och sanna mina ord: det var mycket skönt att få göra ”Still Here”. Arbetet med den skivan har betytt massor för mig. Jag tror också att jag i och med ”Still Here” har ”hittat hem” på något sätt. Utan att skryta kan jag säga att jag är nöjd med den. Den känns ärlig, tycker jag.


Festivaler -och kanske Japan 

Hur ser framtiden ut?

 

- Den ser ljus ut. Jag har mycket att göra. Så mycket till och med att jag under den här våren inte alls har hunnit ägna mig åt den anställning jag har som musiklärare vid Stockholms Musikkonservatorium. I sommar blir det en del festivaler, bland annat Storsjöyran i Östersund. Och i höst bär det av på turné runt om i landet.
Eventuellt blir det också en avstickare till Japan, vilket ju vore fantastiskt roligt.


Jan Olsson

(Artikeln har först publicerats i Skånska Dagbladet, där Jan Olsson är musikkrönikör:)


Artiklar med

musiker och grupper:

Anders Bergcrantz

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Helge Albin

Herbie Hancock

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Lionel Hampton

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund

Nils Berg

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Roberta Gambarini

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker


DIG Special:

Lars Färnlöf

Artiklar om trumpetaren
och kompositören
Lars Färnlöf (1942-94).