Artiklar om aktuella musiker och grupper.
Dig! Startsidan
Aktuellt
Jazz i Sverige
Mälarkalendarium
Artiklar.start
Diggat på skiva
Jazzhistorik
Jazznytt i tryck
Länkar

Det klingar fint om Anagram!

 Anagram  var titeln på en cd som kom ut i slutet av förra året. Bakom namnet, gruppen och musiken står sångerskan och kompositören Anna Einarsson, som i höst ger sig ut på Pulsslagsturné.


–Jag är en person som gärna vrider och vänder på saker och ting. Och så klingar det så fint om ordet  och dessutom rymmer det mitt namn!

     

Det är sångerskan och kompositören Anna Einarsson, född och bosatt i Uppsala,  som ger de förklaringarna till att hennes cd och grupp fått namnet Anagram. Skivan kom ut i höstas och förutom hennes sång kan man höra instrumentalister som Per ”Texas” Johansson, Lisen Rylander, Mattias Windemo och Jon Fält. Musiken består rakt igenom av Annas kompositioner, texter och arrangemang,


När Anagram nu i november ger sig ut på Pulsslagsturné har Anna med sig saxofonisten Alberto Pinton, gitarristen Mattias Windemo, pianisten Adam Forkelid, basisten Pär-Ola Landin och trumslagaren Ola Hultgren.

– Jag söker mig till lyhörda musiker med stora öron, säger Anna. Kommunikationen, dialogen är enormt viktig när man framträder.


Repertoaren under den kommande turnén kommer också att bestå av eget material. Över huvud taget är det komponerandet som just nu upptar Annas mesta tid.

– Har bland annat gjort några saker för stråkensembler, som jag för diskussioner kring. Jag har också ett år kvar på en påbyggnadsutbildning i komposition på Kungl Musikhögskolan, där jag tidigare studerat sång (afroamerikansk tradition), arrangering och komposition. Innan dess gick jag två år på Framnäs Folkhögskolas afrolinje och lika länge på Skurup Folkhögskolas jazzlinje. 

Berörd av Radka Toneff

Redan långt innan de studierna hade Anna stimulerats att gå vidare i sin musik. Som 13-åring blev hon exempelvis landets yngsta STIM-stipendiat. Hon har även tilldelats ett av Kungl Musikaliska Akademiens stipendier.

 

Parallellt med all utbildning och det egna musicerandet har du väl även lyssnat på en hel del musik. Är det några särskilda sångare eller instrumentalister du inspirerats av?

–Ja, det finns så oerhört mycket bra  musik som drabbar en och som man inspireras av. Skall jag begränsa mig till jazzsångare jag berörts av kan jag exempelvis nämna Radka Toneff, Sarah Vaughan och Betty Carter. Bland instrumentalisterna har jag några favoriter i pianisterna Keith Jarrett och Jon Balke. Jag rör mig också brett, såväl i lyssnandet som i min musik.  
   

Anna Einarsson ser just nu mest fram mot den kommande turnén med Anagram Men det finns också utrymme för spontana projekt.

– Håller för tillfället på med  sak tillsammans med en bildkonstnär. Sedan planerar jag för en ny skiva, som skall släppas en bit in på nya året, Den kommer förstås att rymma nytt eget material en hel del nya idéer.

 

Gunnar Holmberg

(Artikeln publicerad i DIG nr 2/2006)


 

Artiklar med

musiker och grupper:

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Carin Lundin

Cennet Jönsson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammat

Jonas Östholm

Jon Fält

Karin Hammar
Karl Olandersson

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund
Nils Berg

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Ulf Adåke