Dave Brubeck. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper
DIG Jazz!

Startsidan med
jazznyheter


Andra sidor

Aktuella evenemang
(festivaler, turnéer mm)
Klubbjazz
Mälarkalender
Jazznyheter
Nytt om band
Diggat på CD
Diggat på DVD
Jazzporträtt
Jazzens prisvinnare
Jazznytt i tryck
Jazzklippet
Klassiska skivomslag
Länkar

Dave Brubeck, Foto:Gunnar Holmberg/DIG Jazz©

Artiklar om

musiker och grupper:

Anders Bergcrantz

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Arne Domnérus

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Dave Brubeck

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Harry Arnold

Helge Albin

Herbie Hancock

Håkan Broström

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Lionel Hampton

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund

Nils Berg

Nils Janson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Henrik Wallin

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Roberta Gambarini

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

DIG Special:

Lars Färnlöf

Artiklar om trumpetaren
och kompositören
Lars Färnlöf (1942-94).






Dave Brubeck

och Paul Desmond

träffades redan 1944

Dave Brubeck berättar för Jan Olsson om

succén med 50-årsjubilerande miljonsäljaren "Time Out":

- Jag blev oerhört överraskad!

Dave Brubeck
Time Out


En av alla tiders populäraste jazz-LP. Den spelades in 1959 och är ett experiment med jazz i olika taktarter. Det var framför allt Paul Desmons komposition "Take Five" som slog an. Den coola och svängiga låten är fortfarande ett begrepp och för många synonymt med ordet jazz.


Brubecks kvartett hade återvänt från en turné i Asien när skivan spelades in. Där hade också Columbias art director Neil Fujita varit och han tyckte sig höra österländska influenser i musiken. När han gjorde målningen som pryder det klassiska omslaget lånade han därför färger och konturer från konst som han hade sett i Calcutta och på Filippinerna.

(Text från DIGs

Klassiska skivomslag)

Se mer än 200

Klassiska skivomslag


Pianisten och kompositören Dave Brubeck skapade jazzens första miljonsäljare med LP:n "Time Out", en skiva med annorlunda taktarter och som även rymde succélåten "Take Five". Nu fyller den legendariska inspelningen 50 år och återutges i en box med två cd och en dvd.

Jan Olsson fick en personlig intervju med Dave Brubeck, som skall fylla 89 år men absolut inte har tagit "time out".


Dave Brubecks legendariska kvartettalbum ”Time Out” blev den allra första jazz-LP:n som såldes i över en miljon exemplar! Musiken, som alltså i dagarna firar 50-årsjubileum, spelades in i New York under några varma sommardagar i nådens år 1959, och att plattan blev en storsäljare var lika överraskande för skivbolaget Columbia som det var för upphovsmannen, Dave Brubeck, själv.

 

- Ja, det hade jag aldrig kunnat tänka mig, säger Dave med ett skratt, när vi når honom på telefon hemma i Connecticut. Plattan innehåller ju bara originalmaterial. Och några av låtarna går i minst sagt udda taktarter. Åtminstone tyckte man det när vi spelade in skivan, för 50 år sen. Pauls ”Take Five” går ju i 5/4-takt och min egen ”Blue Rondo à la Turk” i 9/8!

 

- Den enda som trodde på oss, och på skivan, var faktiskt Columbias dåvarande VD, Goddard Lieberson, berättar Dave vidare. ”Ni är på rätt spår, grabbar”, sa Lieberson. ”Jag ska fajtas med säljfolket, så dom ser till att plattan kommer ut på marknaden så snart som möjligt.” Men det dröjde faktiskt ända till året därpå, innan man försiktigtvis släppte en singel med ”Take Five” på ena sidan och ”Blue Rondo” på den andra. Den sålde så bra, att hela LP:n kom ut strax efteråt. Och resten känner du ju till. Men – som sagt – jag var oerhört överraskad.

 

Återutgivning i lyxversion

I dagarna har Sony, med anledning av 50-årsjubiléet, givit ut ”Time Out” på nytt. Givetvis i lyxversion. Förutom musiken på original-LP:n innehåller det nya albumet en så kallad bonus-cd med upptagningar, givetvis med Brubeck-kvartetten, från tre olika Newport-festivaler. Dessutom får man en dvd, på vilken Dave bland annat berättar om hur det egentligen förhöll sig när Desmond skrev ”Take Five”. Några extranummer från ”Time Out”-sessionerna förekommer dock inte. Helt enkelt för att det inte finns några.

 

Dave Brubecks och altsaxofonisten Paul Desmonds minst sagt fruktbara musikaliska samarbete började, enligt Dave, redan 1946. Det första avtrycket på skiva finns på några oktettupptagningar, gjorda vid Mills College i Oakland, Kalifornien, och utgivna på Fantasy-etiketten..

 

- Men Paul och jag träffades redan under kriget. 1944 måste det ha varit. Jag tjänstgjorde i pansargeneralen Pattons armé i Frankrike och Tyskland, och Paul var medlem i en militärorkester på den tiden.

 

Den första upplagan av The Dave Brubeck Quartet bildades i San Francisco 1951. Förutom Dave och Paul Desmond ingick då basisten Fred Dutton och trumslagaren Herb Barman i gruppen. Efter diverse ommöbleringar i kompet fick gruppen sin ”definitiva” uppställning ungefär vid årsskiftet 1957-58, då basisten Gene Wright och trumslagaren Joe Morello anslöt. De fyra kompletterade varandra perfekt. Desmond med sin osvikliga känsla för melodisk skönhet, Wright med sitt lika stadiga som klockrena basspel, Morello med sin otroliga dynamik och rytmiska fantasi och Brubeck själv – slutligen – med sina mycket personliga pianospel och sina idéer om hur jazzmusiken skulle kunna utvecklas vidare, både rytmiskt och harmoniskt, utan att för den skull förlora sin utåtriktade, positiva swingkänsla.

 

The Real Ambassadors – fortfarande aktuell

I ungefär tio år gladde kvartetten Brubeck-Desmond-Wright-Morello jazzvänner världen över under sina turnéer och givetvis också med massor av skivinspelningar. 1967 tyckte dock Dave att det var dags att pröva på något nytt och bildade en mycket framgångsrik kvartett med barytonsaxofonisten Gerry Mulligan, basisten Jack Six och trumslagaren Alan Dawson. Han spelade också ofta tillsammans med sina söner Darius, Chris och Danny. Under senare år har han även lett olika formationer i vilka bland andra klarinettisten Bill Smith och saxofonisten Jerry Bergonzi har ingått. Med Bergonzi, sonen Chris på bas och trombon och trumslagaren Randy Jones besökte han Sverige sommaren 1980.

 

Dave Brubeck har genom åren givetvis framträtt i en massa andra sammanhang än dem som nämnts här ovan. Han har också komponerat en hel del. Bland hans mest kända skapelser kan nämnas ”In Your Own Sweet Way” och ”The Duke”, som numera betraktas som standards i jazzrepertoaren och ofta spelas av jazzmusiker runt om i världen. Han har även skrivit en rad symfoniska verk och till och med, tillsammans med sin hustru Iola, en musikal, ”The Real Ambassadors”, som dessvärre – först och främst av praktiska skäl – aldrig kom att framföras på Broadway. Den fordrade nämligen medverkan av, förutom Daves kvartett, vokaltrion Lambert, Hendricks & Ross, Carmen McRae och Louis Armstrongs sextett.

 

- ”The Real Ambassadors” skulle verkligen passa bra att sätta upp just nu, säger Dave och skrattar. Med tanke på hur det ser ut i världen. Och Iolas text i ”Cultural Exchange”, som är en av sångerna i musikalen, skulle kanske få en och annan att tänka efter. Men ”The Real Ambassadors” har faktiskt spelats en gång. Det var vid jazzfestivalen i Monterey hösten 1962, och den fick fantastiska recensioner. Dessutom har vi spelat in den på skiva.

 

Inga tankar på att kasta in handduken

På tal om skivor – hur många Dave Brubeck-skivor finns det egentligen? Vet du det själv?

- Alldeles nyligen fick jag ett mail från en person som hade räknat alla mina LP och cd. Han hade fått ihop 240 stycken. Men jag tror inte det räcker…

 

Dave Brubeck, eller David Warren Brubeck som han egentligen heter, fyller 89 år i december. Han bor, som vi redan har nämnt, i den amerikanska delstaten Connecticut och där har han också sin studio, som han arbetar i varje dag.

 

- Ja, jag har inga som helst planer på att sluta spela och skriva musik. Det är ju mitt liv och dessutom det roligaste jag vet. Jag tillbringar flera timmar om dagen vid flygeln och håller för närvarande på att skriva ett nytt symfoniskt verk. Givetvis är det fullt av både polyrytmiska och polyharmoniska inslag. Fattas bara annat! Och så lite romantiska avsnitt också. Jag är ju, och har alltid varit, en romantiker. Men tyvärr har jag haft lite problem med hälsan på sistone, så jag har fått lov att ta det lite lugnt. Jag hoppas i alla fall att jag snart ska vara igång ordentligt igen - och jag har inga som helst tankar på att kasta in handduken än på länge. Lita på det!

Jan Olsson


Dave Brubeck Quartet under inspelningen av "Time Out". Från vänster Gene Wright, Dave
Brubeck. Paul Desmond och Joe Morello. Foto. Sony Music.